L’entorn natural

undefined undefined

La masiaInteriorsL’ermitaActivitatsLloguerOn somHistòriaContacte

El Casal de la Masia  del Villar està situat en el municipi de Sant Feliu de Codines. Aquest municipi compta actualment amb poc més de 6000 habitants (2018). Es troba al Nord de la comarca del Vallès Oriental -fent límit amb el Vallès Occidental  a través de Gallifa-, i al Sud del Moianès. És una població recolzada en un esglaó muntanyós entre la Meseta del Moianés i l’ondulada plana vallesana. En el terreny sobresurten roques grans o codines que donen nom al poble. Hi ha força vegetació boscosa, més aviat frondosa, on predominen les pinedes i els alzinars. En d’altres èpoques aquest indret se’l coneixia també amb el nom de Sant Feliu del Pinyó ja que als segles XVIII i XIX en aquest indret era important l’explotació dels pinyons.

Hi ha vistes panoràmiques esplèndides cap a tots els costats de Sant Feliu de Codines: Sant Llorenç de Munt al SO; El Montseny al NE i la Plana del Vallés i la Serralada Litoral al Sud.

Es troba envoltat per dos vies fluvials, la Riera del Tenes que baixa dels Cingles de Bertí i desemboca al Besós i,  a l’altra banda del municipi, la Riera de Gallifa que va a parar a la Riera de Caldes de Montbui.

El Torrent de Villar és un torrent que discorre pels termes de Sant Feliu de Codines i de Bigues i Riells i desemboca al riu Tenes fins arribar al Besòs.

Probablement l’aigua va ser  un element clau a l’època medieval per a la repoblació d’aquest nucli i des d’aleshores pel naixement i vida de la Masia del Villar.           

El 1994 un gran incendi va cremar els boscos dels voltants de la masia, però sortosament ni la casa ni l’ermita no en van sortir afectades. Va ser  per la manera com va bufar el vent? Per l’acció protectora de la Mare de Déu? El foc es va aturar just al voltant de l’ermita.

A %d bloguers els agrada això: